BOKASHI 10L Biolan
BOKASHI 10L Biolan
Hind: 59.00 €
- Tootekirjeldus
- Kasutusjuhend
Köögi biojäätmete töötlemiseks.
Sisaldab:
Bokashi ämber 10 l
Perforeeritud plaat ja kraan vedeliku ärajuhtimiseks
Pressimisplaat massi tihendamiseks
1 kg Bokashi EM-i kliisid
Biolan BOKASHI kasutusjuhised
Bokashi on orgaanilise aine fermenteerimise meetod, st. eeltöötlemine mikroorganismide, kliide ja melassi seguga anaeroobses hermeetilises Bokashi ämbris.
Komplekti sisu
- Bokashi hermeeetiline ämber 10 l
- Perforeeritud plaat
- Pressimisplaat
- Biolan EM® kliid 1 kg
- Kasutusjuhised
Kuidas Bokashit kasutada
Pange õhuke kiht orgaanilisi jäätmeid Bokashi ämbrisse. Esimene kiht asetatakse perforeeritud plaadile. Fermenteerimise kiirendamiseks lõigake suuremad orgaaniliste jäätmete tükid väiksemateks, et mikroobid saaks jäätmeid võimalikult tõhusalt fermenteerima hakata. Puistake umbes kaks mõõtelusikatäit mikroorganisme sisaldavaid Biolan EM® kliisid orgaanilistele jäätmetele iga kord, kui lisate ämbrisse jäätmeid. See aitab kiirelt ja lõhnatult jäätmed eelkompostida. Tihendage orgaanilised jäätmed pressimisplaadiga alla. Jätke plaat orgaaniliste jäätmete pealmise kihi peale. Ärge lisage korraga üle ühe liitri orgaanilisi jäätmeid. Sulgege Bokashi ämbri kaas hoolikalt, kasutades klambrit.
Ärge avage Bokashi ämbri kaant liiga tihti. Lisage orgaanilisi jäätmeid Bokashi ämbrisse näiteks üks kord päevas, hoides Bokashi ämbrisse panemiseks mõeldud jäätmeid seni köögis mõnes muus kaanega kaetud anumas.
Fermenteerimise käigus tekib vedelik, mis nõrgub Bokashi ämbri põhja. Saate selle vedeliku hõlpsasti sobivasse anumasse või äravoolu lasta, kasutades ämbri küljel olevat kraani. Kui Bokashi ämber on täis, sulgege hoolikalt selle kaas ja hoidke ämbrit kaks nädalat suletuna toatemperatuuril. Võite selle aja jooksul tekkinud vedeliku aeg-ajalt välja lasta. Fermenteerimise ajal võib moodustuda ämbris gaase. Nende välja laskmiseks avage kaas. Sulgege kaas pärast alati hoolikalt, kasutades klambrit. Pärast Bokashi ämbri tühjendamist pestke see veega puhtaks. Lisaks eemaldage perforeeritud plaat ja pestke see eraldi puhtaks.
Kuidas fermenteeritud materjali töödelda?
Fermenteeritud orgaanilisi jäätmeid ei saa kompostina või väetisena kasutada. Enne kompostiks või väetiseks kasutamist fermenteeritud jäätmed tuleb täiendavalt kompostida. Kui valite fermenteeritud materjali töötlemise viisi, veenduge enne, et see ei meelitaks kahjureid ligi.
Fermenteeritud materjali saate kompostida närilistekindlas kompostris (näiteks, Biolani kiirkomposter 220eco, Biolan Biowaste Composter, Biolani suvekodu komposter, Biolani kivikujuline komposter või Biolani põhjakorviga aiakomposter), segades selle hoolikalt kompostri sisuga.
Võite kasutada ka eraldi järeltöötlemiskonteinerit, kuhu kurnatud või toitainevaene muld ja fermenteeritud orgaanilised jäätmed kihiti laotakse. Katke orgaanilised jäätmed mullaga ja laske vähemalt kaks nädalat komposteeruda, kuni orgaanilised jäätmed ei ole enam mullast eristatavad.
Kuidas Bokashi vedelikku kasutada?
Bokashi vedelik on toitainerikas ja sobib väetisena kasutamiseks. Lahjendage see enne väetisena kasutamist veega suhtes 1:100.
Võimalikud probleemid Bokashi materjal või vedelik võivad lõhnata halvasti, kui:
- jäätmetele pole lisatud piisavalt kliisid;
- vedelikku ei lasta piisavalt tihti välja;
- kaas pole korralikult suletud.
Pange tähele, et Bokashi lõhn võib sõltuvalt orgaaniliste jäätmete liigist olla erinev (nt sibulad ja kohv). Bokashi tekitatud materjal võib hallitada.
- Valge hallitus ei ole ohtlik ja on protsessi osa.
- Roheline hallitus annab märku sellest, et jäätmed on fermenteerumise käigus liiga palju õhuga kokku puutunud, mistõttu on protsess häiritud. See juhtub, kui jäätmed pole piisavalt tihedalt kokku pressitud.
Jäätmed, mida võib Bokashi ämbris kompostida:
- taimset päritolu orgaanilised jäätmed
- väike kogus liha ja kala
Jäätmed, mida ei või Bokashi ämbris kompostida:
- anorgaanilised jäätmed
- suur kogus liha või kala
- tuhk
- suured kondid
- loomade väljaheited
- vedelikud